Selvtilstrækkelighed - et traumerespons-

Oversættelsen af Gabor´s forståelse omhandlende selvtilstrækkelighed finder jeg interessant at dvæle ved. Min refleksion omhandlende traumer er, at jeg igennem hele mit liv på en eller anden måde har arbejdet med det. Fra mit arbejde med narkomanere og alkoholikere i weekenden i min gymnasietid, i mit arbejde som jordemoder på fødegangen, hvor fødslen som udviklingskrise ofte åbner op til traumer i forskelligt omfang, til mit terapeutiske virke, samt min erfaring som leder i det offentlige.

Vi går i hinandens traumespor. Det sker i organisationerne - arbejdspladserne i lige så høj grad, som det sker i vores forhold og familier.

Selvtilstrækkeligheden er et traumerespons, som omhandler, hvorledes vi i vores tidlige tilknytningshistorie har lært, at vi må være selvtilstrækkelige med kærlighed, intimitet, følelsesregulering, mad, behov, læring og meget mere.

Hvis vi i stedet for at se det som et traumerespons for en stund, sætter denne forståelse i parentes, og i stedet ser det som et personlighedstræk, så er min hypotese (og erfaring), at dette er et træk, som de fleste stillingsannoncer i virkeligheden efterspørger som kompetence ind i organisationer. Og hvis vi udfordrer denne forståelse - hvad giver det af respons og adfærd ind i organisationer? Vi kalder det bare alt muligt andet - selvledelse kunne være et bud. Folk, der ikke er eller har været i kontakt med deres egen traumeforståelse reproducerer i deres handlinger adfærden. Hvilket kan lede til organisationer med lav trivsel, forråelse ( er en traumerespons på ubehag og stress) og omsorgstræthed.

Jeg tror, at et ben i løsningen er at arbejde ambi-dextralt med traumer. At integrere metoder, der ikke kun er intellektuelle, men også forankret i den kropslige respons og regulering.
Dette kalder på et nyt mindset ind i organisationer, det kalder på en plads til følelser - også de uregulerede af slagsen, et nyt sprog for traumer, som ikke er heteronormative, og en ny åbenhed til, hvorledes traumebevidst ledelse er med afsæt i holistiske metoder.

God weekend derude 🌱

Previous
Previous

Misrepræsentation og heteronormativt sprog

Next
Next

Organisationsterapi - fremtidens metode