Organisationsterapi 

To know all things, including the painful and difficult, are lit from within by undivided light
— Aura Glaser

Organisationsterapi, som begrebsmæssigt er udviklet af filosoffen Ole Fogh Kirkeby, henvender sig til organisationer, der er klar til nye begyndelser og som er klar til at bære modet. Organisationsterapi er radikal innovation - innovative kompetencer efterspørges i de fleste organisationer, og vejen der til kan findes gennem organisationsterapi - dog ikke uden bevidsthed, arbejde, refleksion og energi. Organisationsterapi arbejder med en holistisk tilgang til disruptive processer.

Organisationer, der låser sig selv, vil ofte være forældet i mindset, hvilket influerer på parametre som handlefærdighed og produktivitet. At arbejde disruptivt som en nødvendighed til åbenhed, dialog og innovation behøver ikke at være svært. Organisationsterapi handler om at kunne se sig selv og organisationen efter i sømmene. Dette kan med fordel ske en - to gange årligt. Som en art af et eftersyn. Kontakt mig og hør om mulighederne for Organisationsterapi.

Det kan være svært for mange konsulenter at få tilladelse til at gennemføre organisationsterapeutiske processer, der kan ryste og forvirre lederne og tvinge dem til at tænke nyt og anderledes. De fleste ledere vægter nok deres stolthed højere end deres skam.
— Allan Holmgren 'Organisationsterapi'.

Organisationsterapi understøtter arbejdet mod en holistisk, autentisk arbejdspraksis og med fokus på den kollektive integritet i mødet med de erfaringer, som vi enten ønsker frem i lyset, eller som skal have lov at heale eller hele for sig selv. Det kræver bevidste processer at gå ad begge veje. Vi har sjældent sprog for eksempelvis skam i organisationer - eller stress på arbejdspladsen - det bliver ofte et individuelt anliggende. Pointen med organisationsterapi er at turde bryde den negative respons og åbne op til en arbejdsplads, der rummer mangfoldighed og diversitet - både i køn, seksualitet, psykiske lidelser og meget andet.

Når vores organisatoriske rammer er optimale, er vi alle i balance, der er høj grad af psykologisk sikkerhed, og tilpas balance mellem driftsrelaterede opgaver og rum for kreativitet. For de fleste organisationer er dette en utopi eller et naivt narrativ på grund af kompleksitetspres, opgavehastighed og organisatoriske strukturer. Er det en mulighed at skabe trods kompleksitet? Ja, men vi skal bevæge os ad andre veje end vanligt, og selv turde bære modet.

 
Det vigtigste af alt er at komme i dyb kontakt med sine personlige værdier og at kunne handle i fuld integritet med dem
— Ole Fogh Kirkeby

Organisationsterapi handler også om, at vi for en stund modigt sætter magten i parentes. Vi stiller os lige og åbne ift. hinanden. Dette er i min erfaring en udfordring for de fleste mennesker såvel som organisationer, uanset deres position på arbejdspladsen/i organisationen, fordi det er en åbenhed, som kan udfordre os.

 

Følgende er refleksioner fra en deltager i et ledelsesudviklingsforløb i min praksis, hvor vi har arbejdet med organisationsterapi:

Der er lavet undersøgelser, der understøtter at organisationssammenlægninger eller fusioner mislykkes tæt på 60% ad gangene. Som en der har deltaget i organisationsterapi, kan jeg klart stå fast på, at jeg kommer til at gå imod denne procentsats. Vi som lederteam er efterfølgende alignet og klargjort til det kæmpe gearskifte vi står overfor – det føles trygt og voldsomt stærkt.

Indre bæredygtighed

Ovenstående leder til en præmis for organisationsterapi, nemlig at understøtte organisationens indre bæredygtighed og de strukturer, der kan styrke bevidsthed om den indre bæredygtighed. Indre bæredygtighed beskrives i det følgende og er med inspiration fra både Steen Hildebrandt samt den svenske organisation Inner Development Goals (IDGs) - Transformational Skills for Sustainable Development.

Indre bæredygtighed er en proces, som der skal arbejdes med i dagligdagen/den organisatoriske hverdag. Indre bæredygtighed er ganske kort forklaret, nogle af de kompetencer, som vi/organisationer har brug for i transformationsprocesser. Forandringer fører ofte til en form for transformation. For at opnå en stærk forankring af forandringer er arbejdet med den indre bæredygtighed en vigtig del af processen. Når denne del udelades, fører det ofte til halve implementeringsprocesser med manglende forankring.

Indre bæredygtighed handler om at opbygge kompetencer, som understøtter de 17 verdensmål. Indre bæredygtighed kan blandt andet være:

  •  Selvbevidsthed: Når vi kan reflektere over både tanker, følelser og handlinger, er vi bedre rustet til forandringer.

  •  Integritet og autenticitet: Når vi arbejder ud fra et fundament af oprigtighed, bliver vores tilgang til andre tydelig, ærlig og ordentlig.

  • Kreativitet: Når vi er åbne for vores egen kreativitet, opstår ideer, og behovet for at bidrage til organisationens fremtid vil føles mere naturlig. Forandringer vil blive forankret i ejerskab.

  • Indre kompas: Når vi arbejder sammen med en ramme for organisationens retning og med vores indre kompas med etiske og faglige refleksioner, understøtter vi en sund kultur og et sundt arbejdsmiljø.

  • Mod: Når vi står ved vores mod og er styrkede i at turde handle, kan vi også bryde mønstre, der ikke er bæredygtige eller arbejder imod organisationens eller vores egen etiske retning.

Indre bæredygtighed handler om, hvordan vi styrker menneskene inde i organisationen, således at hele organisationen bliver balanceret og strategisk bæredygtig.

Hvis ovenstående leder til spørgsmål eller lyst til at etablere et samarbejde med mig, så er jeg klar til en snak både over kaffe eller virtuelt.

 Lad os skabe fællesskaber, der fremmer naturligheden i, at vi tør arbejde med os selv.